Over mij

Over mij

Welkom op mijn website.
Ik ben Rachel Slooten – van Dalen (1974) en werk sinds 1999 als maatschappelijk werker, erna als coach en (bedrijfs-)trainer. Hiernaast begeleid ik gezinnen in de jeugdhulpverlening. Via de GGZ geef ik trainingen aan tieners waarvan hun ouders een psychische aandoening of verslaving hebben.

Ik haal veel voldoening uit het coachen van individuen en groepen die moeite hebben met zelfacceptatie en/of met het omgaan met het leven (of hun werk).
Mijn carrière begon in 1999 als maatschappelijk werkster. Gedurende mijn loopbaan heb ik in verschillende functies gewerkt, zoals in een sociaal wijkteam, als algemeen – en medisch maatschappelijk werker. Sinds 2008 geef ik als zelfstandige trainingen over eigenwaarde en veerkracht.
Mijn trainingsdeelnemers komen uit diverse beroepsgroepen, waaronder docenten, psychologen, teamleiders, huisartsen en medewerkers in de (jeugd)zorg.
Om mijn coachingsvaardigheden te blijven reflecteren en optimaliseren, neem ik elke zes weken deel aan een intervisiegroep. Daarnaast blijf ik mezelf jaarlijks bijscholen in actuele onderwerpen.

Ervaringsdeskundige:
Als geen ander weet ik hoe het is om een burn-out, een laag zelfbeeld (en lichamelijke klachten) te hebben. Na mijn 32e levensjaar is mijn leven -in een paar maanden tijd- in positieve zin volledig getransformeerd. Hierna liet ik mij (verder) opleiden en ben ik mensen individueel en in groepsverband gaan coachen. Ik gun het iedereen om te ervaren wat ik heb ervaren. Ik voelde mij veel energieker doordat ik met meer zelfcompassie met mezelf leerde omgaan. Voor mijn gezin was dat ook erg fijn. Doordat ik milder ben geworden, heb ik meer rust gekregen.
Toen ik een laag zelfbeeld had, kampte ik met migraine, eczeem, piekergedrag en voelde ik vermoeidheid, angsten en jaloezie. Ik besefte vóór die tijd niet dat ik zoveel meer kon doen om mijn leven leuker te maken. Sindsdien lees en luister ik in mijn vrije tijd over dit onderwerp en blijf ik uiteraard mijzelf ontwikkelen.
Is het egoïstisch om zo bezig te zijn met onszelf? Zeker niet (ga dat maar eens ervaren). Ik was een egoïstischer mens toen ik een laag zelfbeeld had. Als je gaat ervaren dat je zelfliefde gaat voelen dan merk je dat je meer energie krijgt en er veel meer ruimte vrij komt voor liefde en (zuiverdere) aandacht voor anderen.
Heb ik dan nooit meer problemen in mijn leven? Natuurlijk wel. Soms voel ik me ook even een heks of slachtoffer en kruip ik op de bank met chocola en thee en kijk ik een slechte Netflix-serie. Is dat erg? Natuurlijk niet. Zo lang ik dat niet wekenlang doe, waardoor ik mijzelf, mijn gezin en werk verwaarloos, is er niet zoveel mis mee. Waar het om gaat, is dat ik mij bewust blijf van mijn acties en overtuigingen en dat ik mijzelf niet afkeur door iets wat ik eigenlijk niet wil voelen of doen. Dat was mijn oude patroon en daar werd niemand blij van. Geloof me, mijn gezin, mijn familie en ikzelf, zijn blijer met mij sinds ik eigenwaarde ervaar.

 

Rachel Slooten trainer en coach Haarlem